EKSTRAKCJA KAWY, CZYM JEST I JAK DŁUGO POWONNA TRWAĆ?
EKSTRAKCJA KAWY, CZYM JEST I JAK DŁUGO POWONNA TRWAĆ?
Ekstrakcja kawy, czym jest i jak długo powinna trwać?
Zamawiając lub przygotowując sobie kawę oczekujemy, że otrzymamy kawę doskonałą.
Coraz częściej otaczamy się sprzętami, które mają nam pomóc stworzyć napój tak doskonały,
jaki przygotuje nam profesjonalny barista. Powinniśmy jednak mieć świadomość, że bez wiedzy
nawet najlepsze urządzenia nie pozwolą nam osiągnąć spodziewanego efektu. Kluczem jest
ekstrakcja kawy. Czym jest, ile czasu powinien zająć proces oraz co decyduje o długości trwania ekstrakcji?
Ekstrakcja kawy, co to jest?
Proces, podczas którego dochodzi do wyodrębnienia substancji wpływających na ostateczny smak i aromat
naszego naparu nazywamy ekstrakcją. Podczas jego przeprowadzania elementy takie jak tłuszcze, olejki,
cukry czy kofeina są wydobywane z ziaren. Upraszczając, ekstrakcją nazywamy proces wypłukiwania
ze zmielonych ziaren kawy wszystkich jej smaków i aromatów, które odnajdziemy w filiżance naszej kawy.
Jak długo powinna trwać ekstrakcja kawy?
Czas ekstrakcji kawy ma kluczowe znaczenie, to on decyduje jak dużo aromatów znajdzie się w naszej filiżance.
Zasada ta dotyczy również ilości kofeiny. Sprawdza się metoda, że im dłuższy czas ekstrakcji, tym więcej kofeiny
znajdzie się w naszym napoju. Przyjmuje się, że dla klasycznego espresso przygotowywanego według ściśle
określonych zasad czas ekstrakcji powinien wynosić 25 sekund. Co ciekawe oznacza to, że espresso nie ma
w sobie aż tak dużo kofeiny jak zwykło się o tym myśleć. Alternatywne metody przygotowania kawowego
naparu (np. drip) oznaczają znacznie dłuższy czas ekstrakcji zmielonych ziaren kawowca i co za tym idzie
zawartość kofeiny jest w nich wyższa. Zatem będą lepszym źródłem kofeiny niż klasyczne espresso.
Co wpływa na czas ekstrakcji kawy?
W tym miejscu czas aby zadać sobie pytanie, co wpływa na czas ekstrakcji kawy, co o nim decyduje?
Otóż istnieje co najmniej kilka czynników: najistotniejsze z nich to ilość i rodzaj zmielonej kawy, typ i ciśnienie
robocze ekspresu, a także wilgotność powietrza. Nie bez znaczenia pozostaje stopień zmielenia ziaren jak i sposób,
w jaki zostały poddane temu procesowi (cięcie lub miażdżenie). Zarówno w przypadku ekspresów automatycznych
jak i kolbowych nie bez znaczenia ma również stopień ubicia kawy w zaparzaczu.